Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami, pieczonym czosnkiem i zsiadłym mlekiem

Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Barszcz, Żeberka

Składniki:

barszcz:

smażone ziemniaki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyj, obierz i potnij na mniejsze kawałki. Żeberka również posiekaj. Posiekane składniki wrzuć do garnka i dodaj pomidora. Gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż wywar będzie mocno aromatyczny. Buraki odlej od zakwasu i wrzuć do miksera lub zetrzyj na tarce, a zakwas dodaj do odcedzonego wywaru. Do całości dodaj starte buraki, posiekaną drobno włoszczyznę i żeberka oraz soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem . Barszcz podgrzej na małym ogniu, nie gotuj, bo straci kolor. Na suchą patelnię wrzuć nieobrane ząbki czosnku i smaż, aż się przypalą. Dorzuć ziemniaki, podlej oliwą a na końcu dolej zsiadłe mleko. Barszcz podawaj z ziemniaki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA