Słodko-kwaśny barszcz z ziemniakami, pieczonym czosnkiem i zsiadłym mlekiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Barszcz, Żeberka
Składniki:
barszcz:
- 1 kg wędzonych żeberek
- włoszczyzna
- pomidor
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 1,5 l wody
- 400 g kiszonych buraków z sokiem
- 2 garście soczewicy
- sól
smażone ziemniaki:
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- ćwierć szklanki zsiadłego mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyj, obierz i potnij na mniejsze kawałki. Żeberka również posiekaj. Posiekane składniki wrzuć do garnka i dodaj pomidora. Gotuj na małym ogniu około 1,5 h, aż wywar będzie mocno aromatyczny. Buraki odlej od zakwasu i wrzuć do miksera lub zetrzyj na tarce, a zakwas dodaj do odcedzonego wywaru. Do całości dodaj starte buraki, posiekaną drobno włoszczyznę i żeberka oraz soczewicę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem . Barszcz podgrzej na małym ogniu, nie gotuj, bo straci kolor. Na suchą patelnię wrzuć nieobrane ząbki czosnku i smaż, aż się przypalą. Dorzuć ziemniaki, podlej oliwą a na końcu dolej zsiadłe mleko. Barszcz podawaj z ziemniaki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Barszcz
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W