Gazpacho z pomidorów i arbuza
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów (około 20), obranych i grubo pokrojonych
- 5 ząbków czosnku, obranych i grubo pokrojonych
- 6 łodyg selera naciowego, grubo pokrojonych razem z liśćmi (450 g)
- 1 mała cebula, grubo pokrojona (140 g)
- 400 g miąższu arbuza bez pestek
- 100 g pszennego pieczywa, bez skórki, połamanego na małe kawałki
- 150 ml passaty z pomidorów (lub soku pomidorowego)
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 200 ml oliwy plus do skropienia
- 15 g liści bazylii
- gruba sól i czarny pieprz
Grzanki:
- 150 g pszennego pieczywa, bez skórki, połamanego na 2-3 cm kawałki
- 3 łyżki oliwy
- 1½ łyżki czerwonego octu winnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować grzanki. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wrzucić kawałki chleba do średniej miski, wlać oliwę i ocet. Posypać 1 łyżeczką soli. Rozgrzać patelnię rowkowaną na ostrym ogniu. Wrzucić grzanki i podsmażać przez 2 minuty, obracając, aż z wszystkich stron będą lekko przypalone i stają się chrupkie. Przesypać na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut, aż będą złocistobrązowe i chrupiące. Odstawić do ostygnięcia.
Pomidory, czosnek, seler, cebulę, arbuz, chleb, passatę i 10 g bazylii przełożyć do blendera. Posolić 1½ łyżeczki soli i doprawić obficie pieprzem. Zmiksować na gładką masę. Przy pracującym blenderze dodać ocet i oliwę. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Przed podaniem rozlać do miseczek i nałożyć z wierzchu grzanki. Podrzeć pozostałe liście bazylii i posypać każdą porcję. Skropić oliwą. Doprawić szczyptą grubej soli morskiej i natychmiast podawać.
Pomidory, czosnek, seler, cebulę, arbuz, chleb, passatę i 10 g bazylii przełożyć do blendera. Posolić 1½ łyżeczki soli i doprawić obficie pieprzem. Zmiksować na gładką masę. Przy pracującym blenderze dodać ocet i oliwę. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Przed podaniem rozlać do miseczek i nałożyć z wierzchu grzanki. Podrzeć pozostałe liście bazylii i posypać każdą porcję. Skropić oliwą. Doprawić szczyptą grubej soli morskiej i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W