Placek warzywny
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kapusta pak choi
- ½ czerwonej cebuli posiekanej w piórka
- 1 starty ząbek czosnku
- garść młodego szpinaku
- łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- łyżka posiekanego pora
- łyżeczka czarnego sezamu
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego plus łyżeczka do smażenia
- ½ szklanki wody
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ łyżeczki soli
duża garść liści musztardowca
- Dresing :
- łyżka oliwy
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka musztardy francuskiej
- 4 łyżki soku jabłkowego
3 łyżki kopiaste majonezu
- 2 łyżki soku z limonki
- łyżeczka bardzo ostrej papryki w proszku (może być pieprz cayenne)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę pak choi pokrój w drobne paski i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami placka. Na patelni o minimum 25 cm rozgrzej olej i dodaj kilka kropel dodatkowo oleju sezamowego. Wylej masę i smaż na małym ogniu około 5 minut i przerzuć na drugą stronę. Smaż ponownie 5 a nawet 8 minut. Placek przerzuć na duży talerz.
Składniki dresingu wymieszaj i polej nimi liście musztardowca. Delikatnie wymieszaj.
W kolejnej misce wymieszaj majonez z limonką i papryką.
Placek posmaruj majonezem i wysyp na niego sałatkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W