Pęczak po ukraińsku z kurczakiem
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaszy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 10 pałek z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3-4 ugotowane w łupinach buraki
- 200 g fasolki drobnej białej z puszki
- ¼ główki kapusty młodej lub włoskiej
- 150 g serka mascarpone
- 2 cebule
- łyżka masła
- 150 g sera dojrzewającego bursztyn
- sól
- pieprz czarny ziarnisty
- pieprz czarny mielony
- ziele angielskie
- liść laurowy
- świeży lubczyk
- koperek
- natka pietruszki
- szczypiorek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nastawiamy rosół. Obieramy i kroimy włoszczyznę. Zanim kurczak trafi do garnka, zdejmujemy z niego skórę i osobno dodajemy do uzyskania dobrego, drobiowego rosołu. Doajemy przyprawy i gotujemy, aż kurczak będzie miękki.
Kiedy rosół jest gotowy a mięso miękkie, wyjmujemy je z garnka, układamy na blaszce, skrapiamy masłem, posypujemy serem. Wstawiany do gorącego piekarnika i pieczemy, aż się przyrumieni -ok. 10-15 minut w 200 stopniach.
Przecedzamy rosół przez sito. W rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy pęczak i szklimy przez klika minut, ciągle go mieszając. Do szklistego, gorącego pęczaku dodajemy partiami po chochli gorący rosół i dusimy do wchłonięcia. Powtarzamy czynność, aż kasza stanie się miękka i gotowa do przyjęcia pozostałych składników.
Jako pierwsze dodajemy pokrojoną w kostkę młodą kapustę, ugotowane buraki, następnie fasolkę z puszki i dużo posiekanej zieleniny. Następnie dodajemy mascarpone, ser dojrzewający i na koniec masło. Na gotowym pęczaku układamy podpieczonego kurczaka i podajemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź