Pęczak po ukraińsku z kurczakiem

Peczak po ukraińsku
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaszy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3-4 ugotowane w łupinach buraki
  • 200 g fasolki drobnej białej z puszki
  • ¼ główki kapusty młodej lub włoskiej
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 150 g sera dojrzewającego bursztyn
  • sól
  • pieprz czarny ziarnisty
  • pieprz czarny mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • świeży lubczyk
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nastawiamy rosół. Obieramy i kroimy włoszczyznę. Zanim kurczak trafi do garnka, zdejmujemy z niego skórę i osobno dodajemy do uzyskania dobrego, drobiowego rosołu. Doajemy przyprawy i gotujemy, aż kurczak będzie miękki.


Kiedy rosół jest gotowy a mięso miękkie, wyjmujemy je z garnka, układamy na blaszce, skrapiamy masłem, posypujemy serem. Wstawiany do gorącego piekarnika i pieczemy, aż się przyrumieni -ok. 10-15 minut w 200 stopniach.


Przecedzamy rosół przez sito. W rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy pęczak i szklimy przez klika minut, ciągle go mieszając. Do szklistego, gorącego pęczaku dodajemy partiami po chochli gorący rosół i dusimy do wchłonięcia. Powtarzamy czynność, aż kasza stanie się miękka i gotowa do przyjęcia pozostałych składników.


Jako pierwsze dodajemy pokrojoną w kostkę młodą kapustę, ugotowane buraki, następnie fasolkę z puszki i dużo posiekanej zieleniny. Następnie dodajemy mascarpone, ser dojrzewający i na koniec masło. Na gotowym pęczaku układamy podpieczonego kurczaka i podajemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA