Bajgle z kaczką confit
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 7)
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- bajgle własnego wypieku
- 4 nóżki kaczki
- 0,5 kg kaczego lub gęsiego tłuszczu
- 1 główka czosnku
- 1 jabłko
- 3 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz
Marynata:
- 2 łyżki pieprzu różowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Dodatki:
- czerwona cebula
- ocet
- woda
- kiszony ogórek
- musztarda ostra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nóżki z kaczki oczyścić. Pieprz różowy rozetrzeć w moździerzu, tymianek i rozmaryn drobno pokroić i wymieszać z pieprzem. Nóżki przyprawić solą i pieprzem a następnie ziołami z różowym pieprzem. Dokładnie wetrzeć przyprawy i skropić nóżki olejem. Odstawić, najlepiej na noc.
Następnego dnia rozpuścić w rondlu tłuszcz z kaczki, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku (bez obierania), jabłko przekrojone również na pół i trzy gałązki rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Gotować wszystko razem około 30 minut.
Następnie nóżki z kaczki (po zamarynowaniu ) ostrożnie włożyć do tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować na bardzo małym wolnym ogniu minimum 3 godziny.
Cebulę pokroić w krążki, zalać mieszanką octu, wody i cukru i odstawić na kilka minut do zamarynowania. Ogórka pokroić w plastry. Bajgle przekroić, posmarować musztardą, nałożyć mięso kaczki, ogórka i marynowaną cebulę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź