Placki z cukinii z nadzieniem serowym
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 2 cukinie średniej wielkości
- 1 cebula dymka
- kilka listków mięty
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki pszennej
- bułka tarta
- 100 g miękkiego sera (np. mozzarella, feta)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Tzatziki:
- 1 opakowanie greckiego jogurtu
- 1 ogórek
- pół ząbka czosnku
- kilka listków mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania placków. Cukinie zetrzyj na tarce, do miski. Posól i wymieszaj. Przełóż na sitko o drobnych oczkach. Odstaw sitko nad miskę - do odsączenia, na ok. 30 min.
Cebulę, dymkę i miętę drobno posiekaj. Ser pokrój w małą kostkę.
Po 30 minutach odciśnij starte cukinie, posiłkując się sitkiem, albo przez gazę.
Przełóż odciśnięte cukinie do miski, dodaj miętę, dymkę i jajko, wymieszaj całość delikatnie. Dodaj mąkę w takiej ilości, by łatwo uformować kulki. Nadziewaj każdą kulkę kawałkiem sera. Obtocz kulki w bułce tartej i delikatnie je spłaszcz na kształt placuszków. Smaż partiami w oleju rozgrzanym do 170 stopni, aż ładnie się zarumienią. Wyciągnij z oleju i odsącz na papierze.
Przygotuj tzatziki. Ogórka pokrój wzdłuż na cztery części i usuń pestki. Pokrój go w małą kosteczkę, odstaw.
Liście mięty drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z ogórkiem i miętą. Dopraw do smaku solą i oliwą z oliwek. Odstaw do lodówki.
Placuszki z cukinii serwuj ciepłe z zimnym sosem tzatziki.
Cebulę, dymkę i miętę drobno posiekaj. Ser pokrój w małą kostkę.
Po 30 minutach odciśnij starte cukinie, posiłkując się sitkiem, albo przez gazę.
Przełóż odciśnięte cukinie do miski, dodaj miętę, dymkę i jajko, wymieszaj całość delikatnie. Dodaj mąkę w takiej ilości, by łatwo uformować kulki. Nadziewaj każdą kulkę kawałkiem sera. Obtocz kulki w bułce tartej i delikatnie je spłaszcz na kształt placuszków. Smaż partiami w oleju rozgrzanym do 170 stopni, aż ładnie się zarumienią. Wyciągnij z oleju i odsącz na papierze.
Przygotuj tzatziki. Ogórka pokrój wzdłuż na cztery części i usuń pestki. Pokrój go w małą kosteczkę, odstaw.
Liście mięty drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z ogórkiem i miętą. Dopraw do smaku solą i oliwą z oliwek. Odstaw do lodówki.
Placuszki z cukinii serwuj ciepłe z zimnym sosem tzatziki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W