Kolorowe placki ziemniaczane na ostro z peperonatą i śmietaną szczypiorkową
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Placki:
- 1 ziemniak
- 1 ziemniak fioletowy lub czerwony
- ½ batata
- papryczka chili
- szczypta wędzonej papryki
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- Peperonata:
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- oliwa do smażenia i pieczenia
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka dobrego koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki pasaty pomidorowej
- sól morska gruboziarnista
Śmietana:
- 1 szklanka kwaśniej śmietany 12%
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- duża łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na grubych okach do miski i odciśnij płyn. Dodaj jajko, mąkę oraz drobno posiekaną chili. Dopraw solą i papryką wędzoną.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placki wielkości ok. 5x5 cm o grubości 1,5 cm. Smaż z każdej strony na średnim ogniu, aż się ładnie przyrumienią. Po usmażeniu zdejmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.
W małej brytfance lub żaroodpornym naczyniu umieść papryki i skrop je oliwą. Wsadź do pieca i piecz w 220 stopniach, aż lekko się przypalą z każdej strony. Wyjmij i przerzuć do foliowego woreczka, aby się zaparzyły. Zamknij i trzymaj około 10 minut. Dzięki temu skórka z papryki łatwo odejdzie.
Obrane papryki pokrój w paski. W głębokiej patelni przesmaż na oliwie czosnek wraz z cebulą i dodaj papryki. Duś chwilę i dodaj pomidory. Gdy woda odparuje dodaj koncentrat i posiekane zioła. Dopraw solą.
Kwaśną śmietanę wymieszaj ze szczypiorkiem i pozostałymi składnikami. Podawaj z plackami i peperonatą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź