Majonez
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 żółtko jajka o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki musztardy dijońskiej
- 1 łyżeczka octu z białego wina z dodatkiem estragonu
- 250 ml oleju z pestek winogron (lub warzywnego
- rzepakowego bądź z orzechów ziemnych)
- sok z cytryny
- dla smaku szczypta białego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj żółtko jajka, sól, musztardę i ocet. Zacznij mieszać miksturę i dopiero wtedy dodawaj do niej olej kropla po kropli. W ten sposób otrzymasz gęsty, gładki majonez. Do smaku dodaj soli, pieprzu i soku z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sosy, kremy, pasty
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W