Delikatny pasztet z kurczaka i pistacji z ćwikłą i sosem żurawinowo–chrzanowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Pasztety i terriny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 300 ml koniaku
- 15 dag obranych pistacji
- 3 szalotki
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednek cytryny
- czerwony pieprz
- 400 ml kwaśniej śmietana 18%
- sól, pieprz
- świeży lubczyk
Składniki na ćwikłę:
- 1 kg buraków
- 2 korzenie chrzanu
- 1/2 szklanki octu winnego
- cukier do smaku
- pieprz, sól
Sos chrzanowo-żurawinowy:
- 2 łyżki domowego chrzanu
- 1/2 słoika konfitury z żurawiny
- oliwa
- świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ćwikła: Buraki zawiń w folię i piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu zmiksuj je z chrzanem na ulubioną konsystencję. Dolej octu. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Sos chrzanowo – żurawinowy: Chrzan wymieszaj z żurawiną po czym powoli dodawaj oliwę aż powstanie delikatna emulsja – dopraw pieprzem. Mięso z kurczaka drobno posiekaj. Przełóż do miski i zalej koniakiem. Odstaw do lodówki na noc. Do malaksera lub robota kuchennego włóż zamarynowane mięso wraz z koniakiem i szybko miksuj dodając śmietanę. Ważne, aby mięso nie zrobiło się za ciepłe, więc liczy się tempo! Powstałą masę przełóż do miski i dodaj: sok z cytryny, posiekane pistacje, zioła, szalotkę, skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Na blacie rozłóż folię spożywczą, a na niej umieść część masy. Zwijaj ją jak cukierki i gotuj w kąpieli wodnej przez około 30 min. Pasztet podawaj zimny z dodatkiem sosów i dobrym pieczywem.
Po upieczeniu zmiksuj je z chrzanem na ulubioną konsystencję. Dolej octu. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Sos chrzanowo – żurawinowy: Chrzan wymieszaj z żurawiną po czym powoli dodawaj oliwę aż powstanie delikatna emulsja – dopraw pieprzem. Mięso z kurczaka drobno posiekaj. Przełóż do miski i zalej koniakiem. Odstaw do lodówki na noc. Do malaksera lub robota kuchennego włóż zamarynowane mięso wraz z koniakiem i szybko miksuj dodając śmietanę. Ważne, aby mięso nie zrobiło się za ciepłe, więc liczy się tempo! Powstałą masę przełóż do miski i dodaj: sok z cytryny, posiekane pistacje, zioła, szalotkę, skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Na blacie rozłóż folię spożywczą, a na niej umieść część masy. Zwijaj ją jak cukierki i gotuj w kąpieli wodnej przez około 30 min. Pasztet podawaj zimny z dodatkiem sosów i dobrym pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W