Barszcz czerwony
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Barszcz
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 korzenie pietruszki
- ½ cebuli
- 2 plasterki selera
- 2 jabłka szara reneta
- ½ cytryny
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 3 łyżki majeranku
- szczypta koperku
- sól
- 2 l wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz marchewkę, pora, pietruszkę i selera, a cebulę opiecz na ogniu. Przygotowane jarzyny zalej zimną wodą. Dodaj do bulionu czosnek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i gotuj ok. 1 godziny, aż warzywa będą miękkie. Buraki umyj, odkrój końcówki i pokrój na ćwiartki. Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa i dodaj przygotowane buraki. Gotuj ok. 15 minut, nie doprowadzaj do wrzenia, by zupa nie byłą mętna. Po upływie czasu dodaj pokrojone w ósemki jabłka i dalej gotuj zupę kolejne 20- 30 minut. Następnie dodaj majeranek i czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. By barszcz zachował intensywny kolor możesz skropić go sokiem z cytryny. Podawaj z jajkiem, świeżą pietruszką lub koperkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź