Dosa Masala

Dosa Masala
Oceń przepis:
83 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (około 2 średnich), obranych
  • 3-4 łyżki + 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2-4 suszone czerwone papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 1½ łyżeczki nasion gorczycy
  • po 2 łyżeczki chana dal i urad dal
  • 12 świeżych liści curry
  • 2 średnie cebule, pokrojone
  • ⅔ łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych
  • sól
Neer Dosa:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zblenduj ryż i dodaj tyle wody, żeby powstała gładka masa. Zajmie to 4-5 minut.

Rozgrzej patelnię. Do małej miseczki nalej oleju. Nabij połówkę cebuli na widelec, płaską stronę pomocz w oleju i rozsmaruj po dnie patelni.

Kiedy olej się rozgrzeje, wlej szklanki ciasta i rozprowadź je po powierzchni patelni. Nie musi być idealnie, naleśnik może być ażurowy. Smaż na średnim ogniu, aż od spodu naleśnik zrobi się chrupiący i brązowy, a z wierzchu przestanie być wilgotny, około 4-5 minut. Łopatką odklej naleśnik od patelni, przewróć go na drugą stronę i smaż przez 30 sekund, aby całkowicie pozbyć się wilgoci. Przełóż na talerz i powtórz czynność z resztą ciasta, zaczynając od rozsmarowania oleju przy pomocy cebuli.

Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Włóż do garnka z wodą i zagotuj.

Po 10 minutach rozgrzej olej na patelni. Dodaj nasiona gorczycy, a kiedy przestana strzelać, dodaj chili i chana dal. Po 10 sekundach dodaj drugą soczewicę. Smaż, aż ziarna nabiorą koloru, dodaj liście curry, cebulę i sól. Smaż dalej na średnim ogniu, aż cebula się skarmelizuje.

W międzyczasie sprawdź ziemniaki. Kiedy będą gotowe, wyciągnij je z wody. Wodę w garnku zachowaj. Kiedy cebula się usmaży, dodaj 1-2 łyżki wody po gotowaniu ziemniaków, kurkumę i gotuj przez 20 sekund.

Dodaj ziemniaki, sól i sok z cytryny. Ziemniaki rozgnieć na patelni tak, aby pozostało trochę kawałków. Dodaj więcej wody, jeśli masa jest za sucha. Powinny pojawić się grudki. Dopraw do smaku i dodaj orzeszki ziemne. Zdejmij patelnię z ognia.

Nałóż nadzienie (około 3 łyżek) pośrodku dosy i zawiń naleśnik z jednej strony, podwiń boki i zrób z niego roladkę. Powtórz to samo z resztą. Wytrzyj patelnię, dodaj 2 łyżki oleju, połóż 5 roladek i usmaż je na złocisty kolor. Potem je przewróć i usmaż z drugiej strony. Powtórz to samo z pozostałymi roladkami i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA