Dosa Masala
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g ziemniaków (około 2 średnich), obranych
- 3-4 łyżki + 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 2-4 suszone czerwone papryczki chilli (opcjonalnie)
- 1½ łyżeczki nasion gorczycy
- po 2 łyżeczki chana dal i urad dal
- 12 świeżych liści curry
- 2 średnie cebule, pokrojone
- ⅔ łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 5 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych
- sól
Neer Dosa:
- ½ szklanki ryżu basmati, moczonego przez 3 godziny
- 300 ml wody
- ⅔ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- ½ małej cebuli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zblenduj ryż i dodaj tyle wody, żeby powstała gładka masa. Zajmie to 4-5 minut.
Rozgrzej patelnię. Do małej miseczki nalej oleju. Nabij połówkę cebuli na widelec, płaską stronę pomocz w oleju i rozsmaruj po dnie patelni.
Kiedy olej się rozgrzeje, wlej ⅓ szklanki ciasta i rozprowadź je po powierzchni patelni. Nie musi być idealnie, naleśnik może być ażurowy. Smaż na średnim ogniu, aż od spodu naleśnik zrobi się chrupiący i brązowy, a z wierzchu przestanie być wilgotny, około 4-5 minut. Łopatką odklej naleśnik od patelni, przewróć go na drugą stronę i smaż przez 30 sekund, aby całkowicie pozbyć się wilgoci. Przełóż na talerz i powtórz czynność z resztą ciasta, zaczynając od rozsmarowania oleju przy pomocy cebuli.
Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Włóż do garnka z wodą i zagotuj.
Po 10 minutach rozgrzej olej na patelni. Dodaj nasiona gorczycy, a kiedy przestana strzelać, dodaj chili i chana dal. Po 10 sekundach dodaj drugą soczewicę. Smaż, aż ziarna nabiorą koloru, dodaj liście curry, cebulę i sól. Smaż dalej na średnim ogniu, aż cebula się skarmelizuje.
W międzyczasie sprawdź ziemniaki. Kiedy będą gotowe, wyciągnij je z wody. Wodę w garnku zachowaj. Kiedy cebula się usmaży, dodaj 1-2 łyżki wody po gotowaniu ziemniaków, kurkumę i gotuj przez 20 sekund.
Dodaj ziemniaki, sól i sok z cytryny. Ziemniaki rozgnieć na patelni tak, aby pozostało trochę kawałków. Dodaj więcej wody, jeśli masa jest za sucha. Powinny pojawić się grudki. Dopraw do smaku i dodaj orzeszki ziemne. Zdejmij patelnię z ognia.
Nałóż nadzienie (około 3 łyżek) pośrodku dosy i zawiń naleśnik z jednej strony, podwiń boki i zrób z niego roladkę. Powtórz to samo z resztą. Wytrzyj patelnię, dodaj 2 łyżki oleju, połóż 5 roladek i usmaż je na złocisty kolor. Potem je przewróć i usmaż z drugiej strony. Powtórz to samo z pozostałymi roladkami i serwuj.
Rozgrzej patelnię. Do małej miseczki nalej oleju. Nabij połówkę cebuli na widelec, płaską stronę pomocz w oleju i rozsmaruj po dnie patelni.
Kiedy olej się rozgrzeje, wlej ⅓ szklanki ciasta i rozprowadź je po powierzchni patelni. Nie musi być idealnie, naleśnik może być ażurowy. Smaż na średnim ogniu, aż od spodu naleśnik zrobi się chrupiący i brązowy, a z wierzchu przestanie być wilgotny, około 4-5 minut. Łopatką odklej naleśnik od patelni, przewróć go na drugą stronę i smaż przez 30 sekund, aby całkowicie pozbyć się wilgoci. Przełóż na talerz i powtórz czynność z resztą ciasta, zaczynając od rozsmarowania oleju przy pomocy cebuli.
Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Włóż do garnka z wodą i zagotuj.
Po 10 minutach rozgrzej olej na patelni. Dodaj nasiona gorczycy, a kiedy przestana strzelać, dodaj chili i chana dal. Po 10 sekundach dodaj drugą soczewicę. Smaż, aż ziarna nabiorą koloru, dodaj liście curry, cebulę i sól. Smaż dalej na średnim ogniu, aż cebula się skarmelizuje.
W międzyczasie sprawdź ziemniaki. Kiedy będą gotowe, wyciągnij je z wody. Wodę w garnku zachowaj. Kiedy cebula się usmaży, dodaj 1-2 łyżki wody po gotowaniu ziemniaków, kurkumę i gotuj przez 20 sekund.
Dodaj ziemniaki, sól i sok z cytryny. Ziemniaki rozgnieć na patelni tak, aby pozostało trochę kawałków. Dodaj więcej wody, jeśli masa jest za sucha. Powinny pojawić się grudki. Dopraw do smaku i dodaj orzeszki ziemne. Zdejmij patelnię z ognia.
Nałóż nadzienie (około 3 łyżek) pośrodku dosy i zawiń naleśnik z jednej strony, podwiń boki i zrób z niego roladkę. Powtórz to samo z resztą. Wytrzyj patelnię, dodaj 2 łyżki oleju, połóż 5 roladek i usmaż je na złocisty kolor. Potem je przewróć i usmaż z drugiej strony. Powtórz to samo z pozostałymi roladkami i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W