Mamine pampuchy z grzybowym farszem Jagny
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Pampuchy:
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
- 280 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Farsz:
- 300 g boczniaków
- 30 g suszonych borowików
- 50 g shitake
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- szczypta suszonego chilli
- olej rzepakowy
- sól
Dodatki:
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka maku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, drożdże, mleko, olej oraz szczyptę soli wymieszaj ze sobą dokładnie. Odstaw pod przykryciem na około godzinę, w ciepłe miejsce. Ja wstawiam pod pierzynę lub do piekarnika, który nagrzewam do 50 stopni, a potem wyłączam i wstawiam ciasto do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pocięte w paski boczniaki, shitake oraz suszone grzyby, które wcześniej były namoczone we wrzątku, a następnie odsączone z wody. Grzyby smaż na małym ogniu, nie mieszając ich zbyt często.
W miseczce wymieszaj sos sojowy z miodem i chili. Gdy grzyby złapią brązowy kolor, dodaj przygotowany sos, wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na równe porcje/bułeczki. Następnie w garnku zagotuj wodę, nałóż na wierzch garnka sito wyłożone pergaminem, połóż na całość pokrywkę od garnka.
Uformowane bułeczki nadziej grzybami, następnie paruj na sicie pod przykryciem, przez około 10-12 min. Gotowe oprósz mieszanką sezamu z makiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź