Mochi z fioletowych ziemniaków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2-3 fioletowe ziemniaki z Okinawy (można użyć batatów lub bananów) albo 140 g płatków z fioletowych ziemniaków
- 300 g mąki ryżowej
- 120 g cukru
- 8-10 liści alpiny zwyczajnej (może być pandan, bambus, lotos albo liście bambusa)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i włóż je do zimnej wody. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 10-15 minut, aż zmiękną. Osącz je porządnie i przeciśnij przez drobne sito, aby pozbyć się grudek. Powinny z tego wyjść 2 szklanki puree. Jeśli masz więcej lub mniej, dopasuj ilość pozostałych składników.
Wymieszaj puree ziemniaczane z mąką ryżową i cukrem i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i miękkie. W razie konieczności dolej wodę, żeby uzyskać właściwą konsystencję.
Połóż ¼ szklanki ciasta na świeżym liściu alpiny, owiń szczelnie i zabezpiecz sznurkiem albo gumką.
Gotuj paczuszki na parze przez 15-20 minut i podawaj albo ciepłe albo o temperaturze pokojowej.
Wymieszaj puree ziemniaczane z mąką ryżową i cukrem i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i miękkie. W razie konieczności dolej wodę, żeby uzyskać właściwą konsystencję.
Połóż ¼ szklanki ciasta na świeżym liściu alpiny, owiń szczelnie i zabezpiecz sznurkiem albo gumką.
Gotuj paczuszki na parze przez 15-20 minut i podawaj albo ciepłe albo o temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W