Pasztet grzybowy
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Pasztety i terriny, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie, Dania z grzybów
Składniki:
- (na małą keksówkę)
- 1 szklanka suchej brązowej soczewicy
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 10 suszonych borowików
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- olej roślinny
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 3/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki cząbru
- 2-3 goździki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalać szklanką wody, dodać suszone grzyby oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut. W drugim garnku ugotować soczewicę. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź