Babeczki pomidorowe z lukrem piernikowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie, Muffinki, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 szklanka pomidorów z puszki, zmiksowanych
- 1 banan
- ½ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszki do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki soli
- do podania: lukier piernikowy
Lukier piernikowy:
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 - 2 łyżeczki gorącej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty krem. Osobno w dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i krótko wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej przy pomocy gałkownicy nakładać porcję ciasta. Piec przez 18 - 20 minut na złoty kolor. W międzyczasie przygotować lukier piernikowy, kiedy babeczki wystygną – udekorować je.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W