Gruszki w marynacie octowej

Gruszki w marynacie octowej
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 2,5 szklanki wody
  • 1–1,5 szklanki octu spirytusowego
  • niecałe ½ szklanki cukru
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • 10 goździków
  • kora cynamonu
  • skórka z cytryny
  • 2 liście laurowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Zagotowujemy ocet, wodę, cukier, 2 plastry imbiru, skórkę z cytryny, goździki, cynamon i listki laurowe.
Do gorącej zalewy wkładamy partiami gruszki i gotujemy je w zależności, jak twarde gruszki mamy, od 5 do10 minut, uważając, żeby ich nie rozgotować. Powinny stać się szkliste, ale nadal jędrne. Aby nie ściemniały, nim je podgotujemy, trzymamy je w wodzie z sokiem z cytryny lub z octem.
Podgotowane gruszki układamy w wyparzonych słoikach, dodajemy do nich po 2-3 goździki, plasterek świeżego imbiru i odstawiamy.
Zalewę przecedzamy przez sito i gazę, tak by nie znalazły się w niej kawałki gruszek i przyprawy. Zagotowujemy ją ponownie i zalewamy przygotowane gruszki.
Pasteryzujemy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku. Najsmaczniejsze są już po tygodniu lub dłużej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA