Gruszki w marynacie octowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- 1 kg twardych gruszek
- 2,5 szklanki wody
- 1–1,5 szklanki octu spirytusowego
- niecałe ½ szklanki cukru
- kilka plastrów świeżego imbiru
- 10 goździków
- kora cynamonu
- skórka z cytryny
- 2 liście laurowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Zagotowujemy ocet, wodę, cukier, 2 plastry imbiru, skórkę z cytryny, goździki, cynamon i listki laurowe.
Do gorącej zalewy wkładamy partiami gruszki i gotujemy je w zależności, jak twarde gruszki mamy, od 5 do10 minut, uważając, żeby ich nie rozgotować. Powinny stać się szkliste, ale nadal jędrne. Aby nie ściemniały, nim je podgotujemy, trzymamy je w wodzie z sokiem z cytryny lub z octem.
Podgotowane gruszki układamy w wyparzonych słoikach, dodajemy do nich po 2-3 goździki, plasterek świeżego imbiru i odstawiamy.
Zalewę przecedzamy przez sito i gazę, tak by nie znalazły się w niej kawałki gruszek i przyprawy. Zagotowujemy ją ponownie i zalewamy przygotowane gruszki.
Pasteryzujemy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku. Najsmaczniejsze są już po tygodniu lub dłużej.
Zagotowujemy ocet, wodę, cukier, 2 plastry imbiru, skórkę z cytryny, goździki, cynamon i listki laurowe.
Do gorącej zalewy wkładamy partiami gruszki i gotujemy je w zależności, jak twarde gruszki mamy, od 5 do10 minut, uważając, żeby ich nie rozgotować. Powinny stać się szkliste, ale nadal jędrne. Aby nie ściemniały, nim je podgotujemy, trzymamy je w wodzie z sokiem z cytryny lub z octem.
Podgotowane gruszki układamy w wyparzonych słoikach, dodajemy do nich po 2-3 goździki, plasterek świeżego imbiru i odstawiamy.
Zalewę przecedzamy przez sito i gazę, tak by nie znalazły się w niej kawałki gruszek i przyprawy. Zagotowujemy ją ponownie i zalewamy przygotowane gruszki.
Pasteryzujemy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku. Najsmaczniejsze są już po tygodniu lub dłużej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W