Laap z tofu
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 250 g tofu
- 1 mały kawałek galangalu lub imbiru
- olej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2-3 szalotki
- kilka gałązek świeżej kolendry
- kilka gałązek szczypioru
- kilka gałązek mięty
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1,5-2 łyżki soku z limonki
- 1-2 łyżki prażonego ryżu
- ¼-1 łyżeczki prażonego chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tofu dokładnie rozkruszyć lub posiekać na drobne kawałki. Galangal lub imbir posiekać na drobną pastę.
Na dnie patelni lub woka rozgrzać sporo oleju. Kiedy będzie gorący wrzucić tofu z galangalem i smażyć przez 2 - 3 minuty, mieszając jak najrzadziej. Tofu ma się zarumienić i zezłocić.
Kiedy tofu będzie wyglądać odpowiednio, do patelni wlać sos sojowy oraz dodać cukier i intensywnie mieszać. Gdy sos sojowy odparuje, zdjąć tofu z patelni i przesypać do miski.
W czasie, gdy tofu stygnie, posiekać kolendrę, szczypior oraz miętę. Proporcja ziół powinna być taka, aby najwięcej było kolendry, trochę mniej szczypioru i najmniej mięty.
Gdy tofu przestygnie, dodać zioła oraz wszystkie pozostałe składniki. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku większą ilością chili lub sosem sojowym. Jeść bez żadnych dodatków albo z ugotowanym białym ryżem.
To naprawdę wyjątkowe danie. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno, sprawdzi się jako popisowe danie na przyjście gości.
Na dnie patelni lub woka rozgrzać sporo oleju. Kiedy będzie gorący wrzucić tofu z galangalem i smażyć przez 2 - 3 minuty, mieszając jak najrzadziej. Tofu ma się zarumienić i zezłocić.
Kiedy tofu będzie wyglądać odpowiednio, do patelni wlać sos sojowy oraz dodać cukier i intensywnie mieszać. Gdy sos sojowy odparuje, zdjąć tofu z patelni i przesypać do miski.
W czasie, gdy tofu stygnie, posiekać kolendrę, szczypior oraz miętę. Proporcja ziół powinna być taka, aby najwięcej było kolendry, trochę mniej szczypioru i najmniej mięty.
Gdy tofu przestygnie, dodać zioła oraz wszystkie pozostałe składniki. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku większą ilością chili lub sosem sojowym. Jeść bez żadnych dodatków albo z ugotowanym białym ryżem.
To naprawdę wyjątkowe danie. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno, sprawdzi się jako popisowe danie na przyjście gości.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W