Najprostszy stri fry z kiełków
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 100 g tofu
- olej
- 4 ząbki czosnku
- 1 chili
300 g kiełków fasolki mung
- pół pęczka szczypioru
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dnie patelni lub woka rozgrzać 5 - 6 łyżek oleju – spokojnie, nadmiar potem odlejemy. Tofu pokroić w grubą kostkę i dodać do patelni, smażyć na złoto ze wszystkich stron przez 5 - 6 minut. Tofu powinno być rumiane i równo przysmażone, wtedy zdjąć je z woka na papierowy ręcznik i zostawić. Z woka odlać prawie cały olej.
Czosnek i chili pokroić w cienkie paski, szczypior pokroić w 3 cm kawałki. Na pozostałej niewielkiej ilości oleju krótko smażyć czosnek i chili, gdy zacznie pachnieć dodać kiełki, szczypior i tofu. Krótko wymieszać, wlać sos sojowy, a gdy odparuje przełożyć na dwa talerze i każdą porcję porządnie obsypać grubo mielonym czarnym pieprzem.
Czosnek i chili pokroić w cienkie paski, szczypior pokroić w 3 cm kawałki. Na pozostałej niewielkiej ilości oleju krótko smażyć czosnek i chili, gdy zacznie pachnieć dodać kiełki, szczypior i tofu. Krótko wymieszać, wlać sos sojowy, a gdy odparuje przełożyć na dwa talerze i każdą porcję porządnie obsypać grubo mielonym czarnym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W