Soczewicowy dal ze Sri Lanki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 2 marchewki
- 350 g soczewicy czerwonej / 2 szklanki
- 2 ½ szklanki wody
- 1 ½ łyżeczki kurkumy
Do podsmażenia:
- 1 duża cebula
- 1 ½ łyżeczki ziaren kuminu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 30 świeżych liści curry / 3 łyżki suszonych liści curry
- ½ papryczki chili lub szczypta płatków chili
- 2 - 3 łyżki oleju
- 1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie opłukać, marchew zetrzeć. Następnie przełożyć do garnka, dodać odmierzoną wodę oraz kurkumą i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do momentu, aż soczewica będzie lekko miękka, czyli około 10 minut.
Po upływie tego czasu cebulę pokroić w drobną kostkę, a na patelni mocno rozgrzać kilka łyżek oleju. Na olej wrzucić kumin, gorczycę, kozieradkę, chili oraz cebulę i smażyć przez 3 minuty, do momentu aż będzie przezroczysta i zacznie się lekko złocić. Następnie dodać liście curry, smażyć ostatnią minutę, a gorący olej wraz z przyprawami wlać do soczewicy.
Do garnka z soczewicą dodać kokosowe mleko, pół łyżeczki soli, doprowadzić do bulgotania i pozwolić się gotować ostatnie 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, podawać z ryżem lub plackami.
Po upływie tego czasu cebulę pokroić w drobną kostkę, a na patelni mocno rozgrzać kilka łyżek oleju. Na olej wrzucić kumin, gorczycę, kozieradkę, chili oraz cebulę i smażyć przez 3 minuty, do momentu aż będzie przezroczysta i zacznie się lekko złocić. Następnie dodać liście curry, smażyć ostatnią minutę, a gorący olej wraz z przyprawami wlać do soczewicy.
Do garnka z soczewicą dodać kokosowe mleko, pół łyżeczki soli, doprowadzić do bulgotania i pozwolić się gotować ostatnie 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, podawać z ryżem lub plackami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W