Pajda z pastą gryczaną z jabłkiem i majerankiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania wegańskie
Składniki:
- ½ kwaśnego jabłka
- ¼ szklanki posiekanych migdałów
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- olej
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- 1 szklanka wody
- 4 suszone borowiki
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 ziarno jałowca
- sól
- ¼ szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczki majeranku
- ¼ łyżeczki cząbru
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- sól i czarny pieprz
- do podania: dobry chleb, kiszone ogórki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną zalać wodą, dodać grzyby, czosnek, przyprawy oraz sól i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie cebulę i jabłko pokroić w drobną, równą kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulką, jabłko oraz migdały, posypać cukrem i smażyć na małym ogniu przez 10 - 12 minut.
Następnie ugotowaną kaszę połączyć w naczyniu blendera z olejem oraz resztą składników i zblendować na gładką pastę. Dodać podsmażoną cebulkę z jabłkiem oraz migdałami i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać na najlepszym chlebie z ogórkiem kiszonym.
W międzyczasie cebulę i jabłko pokroić w drobną, równą kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulką, jabłko oraz migdały, posypać cukrem i smażyć na małym ogniu przez 10 - 12 minut.
Następnie ugotowaną kaszę połączyć w naczyniu blendera z olejem oraz resztą składników i zblendować na gładką pastę. Dodać podsmażoną cebulkę z jabłkiem oraz migdałami i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać na najlepszym chlebie z ogórkiem kiszonym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W