Pajda z pastą gryczaną z jabłkiem i majerankiem

Pasta gryczana z jabłkiem i majerankiem
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania wegańskie

Składniki:

  • ½ kwaśnego jabłka
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • olej
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szklanka wody
  • 4 suszone borowiki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ziarno jałowca
  • sól
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki cząbru
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: dobry chleb, kiszone ogórki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną zalać wodą, dodać grzyby, czosnek, przyprawy oraz sól i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie cebulę i jabłko pokroić w drobną, równą kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulką, jabłko oraz migdały, posypać cukrem i smażyć na małym ogniu przez 10 - 12 minut.
Następnie ugotowaną kaszę połączyć w naczyniu blendera z olejem oraz resztą składników i zblendować na gładką pastę. Dodać podsmażoną cebulkę z jabłkiem oraz migdałami i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać na najlepszym chlebie z ogórkiem kiszonym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA