Zuppa di pomodoro
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Mammaryla (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 kg pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-5 ząbków czosnku
- bouquet garni (kilka łodyg pietruszki
- rozmaryn
- majeranek
- tymianek
- szałwia związane w pęczek nicią bawełnianą)
- 0,25 l wywaru
- sól
- cukier
- świeżo zmielony pieprz
- 250 ml śmietany kremówki
- kilka kromek bagietki na grzanki
- ząbek czosnku do bagietki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój pomidory. Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Zdejmij łupinki z czosnku. W rondlu rozgrzej masło z oliwą, przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory i bouquet garni. Gotuj powoli na małym ogniu ok. 15-20 minut. Ubij śmietanę. Wyjmij bouquet garni. Zmiksuj pomidory z cebulą. Dolej wywar. Gotuj, dopraw cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do tostera włóż bagietkę pokrojoną na grzanki. Zupę nałóż do talerzy, dodaj bitą śmietanę, listki bazylii, skrop dobrą oliwą. Grzanki z bagietki potrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i połóż przy talerzach z zupą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W