Parfait z wątróbki drobiowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przetwory
Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej
- świeży tymianek
- kilka listków szałwii
- sól
- pieprz
- klarowane masło
- kulki owocu granatu
- 2 małe szalotki
- 2 małe ząbki czosnku
- 2-3 łyżki śmietany 22%
- mały kieliszek koniaku
- 175 g masła + 150 g masła klarowanego + 2 łyżki do smażenia
- 1 łyżka różowego, marynowanego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbki myjemy i czyścimy z błon.
Szalotki kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła, krótko przesmażamy, aż się zeszkli, i dodajemy pokrojony w plastry czosnek, listki tymianku i drobno poszatkowaną szałwię. Po 2 minutach przelewamy całość do miksera.
Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję masła (1 łyżka), wrzucamy wątróbki, smażmy krótko, tak by w środku pozostały różowe. Przekładamy do malaksera.
Patelnię po wątróbce mocno rozgrzewamy, dolewamy koniak i podpalamy. Zdrapujemy pozostałości na dnie patelni. Przelewamy do miksera. Jak całość przestygnie, miksujemy na gładka masę.
Dodajemy 175 g masła, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy ponownie. Dodajemy zimną śmietanę i krótko razem miksujemy. Dosypujemy ziarenka pieprzu różowego, mieszamy za pomocą łopatki.
Przekładamy masę do ramekinów lub jednego większego ceramicznego naczynia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Polewamy wierzch klarowanym masłem, obsypujemy granatem i wstawiamy do całkowitego stężenia.
Szalotki kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła, krótko przesmażamy, aż się zeszkli, i dodajemy pokrojony w plastry czosnek, listki tymianku i drobno poszatkowaną szałwię. Po 2 minutach przelewamy całość do miksera.
Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję masła (1 łyżka), wrzucamy wątróbki, smażmy krótko, tak by w środku pozostały różowe. Przekładamy do malaksera.
Patelnię po wątróbce mocno rozgrzewamy, dolewamy koniak i podpalamy. Zdrapujemy pozostałości na dnie patelni. Przelewamy do miksera. Jak całość przestygnie, miksujemy na gładka masę.
Dodajemy 175 g masła, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy ponownie. Dodajemy zimną śmietanę i krótko razem miksujemy. Dosypujemy ziarenka pieprzu różowego, mieszamy za pomocą łopatki.
Przekładamy masę do ramekinów lub jednego większego ceramicznego naczynia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Polewamy wierzch klarowanym masłem, obsypujemy granatem i wstawiamy do całkowitego stężenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W