Królik po maltańsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- Marynata:
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kuminu
- oliwa z oliwek
1 pokrojony królik
oliwa do smażenia
- 3 marchewki
- 1 kłącze selera naciowego
- 2 ziemniaki
- 2 białe cebule
- 3 gałązki tymianku
- kilka liści rozmarynu
- 3 gałązki oregano
- garść daktyli bez pestek
- garść oliwek
- 1 łyżka kiszonych cytryn
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 0,5 l czerwonego wina
Sałatka:
- kilka świeżych fig
- 150 g pomidorków cherry
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- sok z limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso zamarynuj w przyprawach i oliwie i odstaw na conajmniej pół godziny. Warzywa pokrój w kostkę o mniej więcej tej samej wielkości.
Zamarynowane mięso podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie. Zdejmij mięso z patelni, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż pokrojone warzywa. Kiedy nieco zmiękną, dodaj mięso i dopraw świeżym ziołami.
Na patelnię dodaj daktyle, oliwki i koszone cytryny. Zalej passatą oraz winem i duś pod przykryciem przez 45 minut na małym ogniu.
Figi i pomidorki pokrój i wymieszaj. Przygotuj dressing mieszając musztardę, oliwę, miód i sok z limonki. Serwuj królika z sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W