Królik po maltańsku

Królik po maltańsku
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • Marynata:
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • oliwa z oliwek
1 pokrojony królik
oliwa do smażenia
  • 3 marchewki
  • 1 kłącze selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 białe cebule
  • 3 gałązki tymianku
  • kilka liści rozmarynu
  • 3 gałązki oregano
  • garść daktyli bez pestek
  • garść oliwek
  • 1 łyżka kiszonych cytryn
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 0,5 l czerwonego wina
Sałatka:
  • kilka świeżych fig
  • 150 g pomidorków cherry
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso zamarynuj w przyprawach i oliwie i odstaw na conajmniej pół godziny. Warzywa pokrój w kostkę o mniej więcej tej samej wielkości.

Zamarynowane mięso podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie. Zdejmij mięso z patelni, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż pokrojone warzywa. Kiedy nieco zmiękną, dodaj mięso i dopraw świeżym ziołami.

Na patelnię dodaj daktyle, oliwki i koszone cytryny. Zalej passatą oraz winem i duś pod przykryciem przez 45 minut na małym ogniu.

Figi i pomidorki pokrój i wymieszaj. Przygotuj dressing mieszając musztardę, oliwę, miód i sok z limonki. Serwuj królika z sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA