Galaretka z białego wina z płatkami róż
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Spiżarnia Maryli (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- szklanka płatków róży
- 750 ml białego wina (gewurtztreminera)
- 1 żelfix 3:1
- kilkanaście małych truskawek
- 250 g cukru
- kilka kropli olejku różanego opcjonalnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przelać wino do garnka, dosypać żelfix i zagotować. Dodać cały cukier i całość gotować około 2 minut. Pod koniec gotowania dodać truskawki. Kiedy zmienią kolor na pomarańczowy, dodać płatki róży i opcjonalnie dolać olejek różany. Gorącą galaretkę nałożyć po brzegi do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Ustawić do góry dnem. Podczas studzenia słoiki obracać, wtedy płatki róży równomiernie rozłożą się w galaretce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W