Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek bez pestek
  • 200 gram orzechów włoskich
  • 250 gram cukru trzcinowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zasypać śliwki w rondlu cukrem, wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 8 godzin. Po upływie 3 godzin odkryć rondel. Przebrać orzechy. Podprażyć je na suchej patelni i dosypać do garnka z powidłami. Wymieszać. Przełożyć gorące powidła do wypieczonych w piekarniku słoików i zakręcić wygotowanymi zakrętkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA