Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Oceń przepis:
305 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dynię wypestkować i pokroić na cząstki. Ugotować w szklance wody, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki i dodać do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachować, odkroić białe gorzkie części i pokroić w paseczki. W rondelku zagotować syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i wrzucić do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Poczekać aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce rozgnieść tłuczkiem. Dodać syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Całość ponownie gotować na wolnym ogniu ok. 20 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA