Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kg dyni
- 3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 0,5 kg cukru trzcinowego
- kawałek (około 2 cm) korzenia imbiru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dynię wypestkować i pokroić na cząstki. Ugotować w szklance wody, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki i dodać do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachować, odkroić białe gorzkie części i pokroić w paseczki. W rondelku zagotować syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i wrzucić do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Poczekać aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce rozgnieść tłuczkiem. Dodać syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Całość ponownie gotować na wolnym ogniu ok. 20 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Przetwory
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W