Tortille z karkówką i marynowaną marchewką
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 łyżki aroniowego dżemu
- garść aronii
- garść porzeczek
- 125 ml nalewki z owoców jagodowych
- 1/4 kostki smalcu
- sól, pieprz
Marynowane marchewki:
- 2 marchewki
- łyżka cukru
- Dressing:
- sok z limonki
- garść świeżej kolendry
- szczypta płatki chilli
- 3 łyżki oliwy
- 2 szczypty czarnuszki
- 4 małe tortillle
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do szybkowara. Dodaj dżem, porzeczki, nalewkę, smalec i sól. Wszystko wymieszaj i wstaw do duszenia. Jeżeli nie masz szybkowara, karkówkę duś w garnku do miękkości. Idealnym dodatkiem do dania będzie marynowana marchewka. Marchewki obierz i potnij w cienkie paski obieraczką. Wrzuć marchewkę do wody z lodem i cukrem na 3 minuty. Do osobnej miski wyciśnij sok z limonki, dodaj posiekaną kolendrę, płatki chilli, oliwę i czarnuszkę. Na koniec dodaj marchewkę i wszytko razem wymieszaj. Z tortilli wytnij mniejsze placuszki i usmaż je na patelni. Rozłóż tostadas na talerzu, następnie nałóż kawałki mięsa i udekoruj marchewką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W