Sałatka z wietnamskim dressingiem nuoc nam
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Przygotowanie:
Składniki sosu
½ łodygi trawy cytrynowej
¼ pęczka kolendry
¼ pęczka wietnamskiej mięty
¼ pęczka mięty
¼ pęczka tajskiej bazylii
150 ml wody
1 główka czosnku
100 ml sosu rybnego
75 g cukru palmowego
sok z dwóch limonek
3 papryczki chilli
Składniki sałatki
1 mała chińska kapusta
4 czerwone szalotki
1 ogórek libański
1 czerwona, twarda papaja bez pestek
1 niedojrzałe mango
1 filiżanka świeżych kiełków fasoli mung
1 filiżanka miąższu młodego kokosa
Do podania
4 łyżki stołowe smażonych szalotek
2 łyżeczki ziaren sezamu
50 g prażonych orzeszków ziemnych
10 krakersów sezamowych
Przygotowanie
Zmiksować lub rozgnieść w moździerzu czosnek, trawę cytrynową, dwie papryczki chilli i cukier palmowy na masę. Dolać sos rybny, wodę i sok z limonek. Wszystkie warzywa drobno posiekać. Wymieszać z dużą ilością dresingu i drobno posiekaną papryczką chili. Dorzucić kolendrę, wietnamską i zwykłą miętę oraz tajską bazylię. Wymieszać. Posiekać miąższ kokosa w paseczki, dorzucić do sałatki razem z kiełkami. Wymieszać. Posypać smażonymi szalotkami i prażonymi orzechami. Podawać z krakersami sezamowymi i resztą dresingu w oddzielnej miseczce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W