Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 50 g pulpy tamaryndowej*
- 6 szklanek zimnej wody
- 2 łyżki sosu rybnego
- 100 g ananasa
- pokrojonego w kosteczkę
- 4 łyżki cukru
- 1 ryba o wadze 300-500 g (wężogłów
- okoń srebrzysty
- sum lub strzępiel) pokrojony w dzwonka
- 2 pomidory
- pokrojone w ćwiartki lub ósemki
- 50 g łodygi zakleśni
- obranej i pokrojonej na kawałki*
- 50 g świeżej okry
- pokrojonej w poprzek
- 50 g kiełków fasolki mung
- kilka gałązek limnofili pachnącej
- pokrojonej*
- kilka listków kolendry ząbkowanej
- pokrojonej z grubsza
- ½ łyżeczki prażonej szalotki
- ½ łyżeczki prażonych płatków czosnku
- 1 średnia papryczka chili
- pokrojona w poprzek
- do podania: gotowany ryż jaśminowy lub ryżowy wermiszel
- * do nabycia w sklepach z orientalną żywnością
- więcej o ziołach wietnamskich tutaj
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pulpę zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, rozgniatając, a następnie przecedzić przez sitko o cienkich oczkach, tak, by uzyskać klarowną wodę tamaryndową. Wlać do (najlepiej) glinianego garnka wodę tamaryndową wraz z 6 szklankami zimnej wody i sosem rybnym. Dodać ananasa oraz cukier, doprowadzić do wrzenia. Włożyć dzwonka ryby (wraz z głową), doprowadzić do wrzenia, szumując. Dodać pomidory, łodygę zakleśni, okrę, położyć na wierzchu kiełki, znowu zagotować. Udekorować listkami limnofili i kolendrą, posypać prażonymi szalotkami i płatkami prażonego czosnku oraz pokrojoną papryczką chili. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym lub cienkim makaronem ryżowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W