Warzywa gotowane w glinianym garnku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 100 g tofu
- usmażonego w całości tak
- by miało chrupiącą skórkę z zewnątrz
- a w środku pozostało miękkie
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- pokrojonej na kawałki długości 5 cm
- 100 g grzybów shitake
- przekrojonych na pół
- 1 przepękla („gorzki melon”)- należy przekroić ją wzdłuż na pół
- usunąć nasiona i pokroić na kawałki 2x3 cm
- 1 kalarepa
- obrana i pokrojona na kawałki 2x3 cm
- 1 marchewka
- obrana i pokrojona na kawałki 2x3 cm
- ½ łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- 3 gałązki kolendry
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku doprowadzić wodę do wrzenia, zblanszować warzywa osobno przez około 2 minuty, a następnie przełożyć do wody z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa pozostaną jędrne. Gliniany garnek wstawić na duży ogień, wlać olej, podsmażyć czosnek, aż puści aromat. Dodać sos sojowy, cukier, pieprz i wodę. Doprowadzić do wrzenia, włożyć warzywa, grzyby i tofu. Wymieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Udekorować gałązkami kolendry, podawać z ryżem jaśminowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W