Panna cotta z galaretką morelową
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 galaretka morelowa
- puszka kompotu morelowego
- 100 ml Martini rosato
- 1 l śmietanki kremówki
- 150 g cukru
- 2 laski wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek wody
- oliwa do wysmarowania blaszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj syrop z kompotu morelowego z Martini. Kiedy odparuje jedna trzecia dodaj galaretkę morelową, wymieszaj i ostudź w zimnej wodzie (płynu powinno być nie więcej niż 500 ml). Natłuść oliwą formę keksową (26 cm na 8 na 8 cm). Wyłóż foremkę morelami - wypukłym do dołu. Wylej galaretkę morelową do foremki z owocami. Wstaw do lodówki. Namocz żelatynę w pięciu łyżkach wody. Wlej śmietankę do rondla. Wsyp cukier. Wyskrob ziarenka z wanilii, dodaj razem ze strączkami do śmietanki w rondlu. Zagotuj śmietankę z wanilią i cukrem ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj (namoczoną w wodzie) żelatynę, wymieszaj aż żelatyna się całkiem rozpuści. Ostudź śmietankę w zimnej wodzie. Delikatnie wylej zimną śmietankę na zastygniętą galaretkę. Jeżeli chcesz, żeby twój sernik miał strukturę bardziej przypominającą prawdziwą panna cottę użyj połowy namoczonej żelatyny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia włoska
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W