Panna cotta z galaretką morelową

Panna cotta z galaretką morelową
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj syrop z kompotu morelowego z Martini. Kiedy odparuje jedna trzecia dodaj galaretkę morelową, wymieszaj i ostudź w zimnej wodzie (płynu powinno być nie więcej niż 500 ml). Natłuść oliwą formę keksową (26 cm na 8 na 8 cm). Wyłóż foremkę morelami - wypukłym do dołu. Wylej galaretkę morelową do foremki z owocami. Wstaw do lodówki. Namocz żelatynę w pięciu łyżkach wody. Wlej śmietankę do rondla. Wsyp cukier. Wyskrob ziarenka z wanilii, dodaj razem ze strączkami do śmietanki w rondlu. Zagotuj śmietankę z wanilią i cukrem ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj (namoczoną w wodzie) żelatynę, wymieszaj aż żelatyna się całkiem rozpuści. Ostudź śmietankę w zimnej wodzie. Delikatnie wylej zimną śmietankę na zastygniętą galaretkę. Jeżeli chcesz, żeby twój sernik miał strukturę bardziej przypominającą prawdziwą panna cottę użyj połowy namoczonej żelatyny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA