Creme brulee
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 8)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość porcji:
- 8
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek (jaja rozmiar L)
- 4 łyżki cukru
Dodatki:
- cukier do obsypania, może być demerara
- świeże owoce do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Laskę wanilii przecinamy na pół, wyskrobujemy ziarenka, które wraz ze skórką i cukrem przekładamy do śmietanki. Całość podgrzewamy w małym rondelku, śmietanka nie powinna wrzeć. Wyłączamy gaz od razu, jak tylko na rantach rondla pojawią się pęcherzyki powietrza.
Żółtka krótko ucieramy rózgą, nie ubijamy, mają się tylko połączyć. Następnie do żółtek dolewamy gorącą, ale nie wrzącą śmietankę, ciągle mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Całość można przelać przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek i ściętych żółtek.
Rozlewamy masę jajeczną do kokilek (ramekinów). Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni i wstawiamy do niego foremki z masą. Pieczemy ok. 50-60 minut, aż masa stężeje i środek kremu zrobi się jak galaretka.
Studzimy deser zupełnie, następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Chwilę przed podaniem obsypujemy cukrem i opalamy go palnikiem, tak by się rozpuścił i stworzył przyjemną skorupkę. Podajemy udekorowane owocami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź