Domowy ketchup
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 3 kg pomidorów, najlepiej mięsistych, z małą ilością wody
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 5 średnich cebul
- kilka sztuk suszonych daktyli lub ½ szklanki ksylitolu
- 1 jabłko
- przyprawy:
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- 5 liści laurowych
- ½ szklanki soku z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 1-2 goździki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka z dużymi kawałkami marchwi, selera, cebuli, pietruszki, i jabłka. Dodaj lubczyk w całości i zioła oraz suszone daktyle lub ksylitol, jeśli lubisz słodszy ketchup. Nie dodawaj cytryny i czosnku, dodasz je na końcu całej pracy. Gotuj całość minimum 3 dni, niezbyt długo każdego dnia. Pierwszego dnia do rozgotowania pomidorów (ok. 2-3 godziny) a w każdy kolejny dzień tyle, by zredukowała się ilość płynu (nasz ketchup będzie naturalnie gęsty).
Jeśli po dwóch dniach uznasz, że płyn zredukował się wystarczająco a warzywa korzenne są odpowiednio miękkie, możesz całość przetrzeć przez sito, wyjmując najpierw lubczyk i liście laurowe lub zmiksować na gładko. Następnie gotową masę dopraw czosnkiem, cytryną, solą oraz ksylitolem do smaku.
Jeśli po dwóch dniach uznasz, że płyn zredukował się wystarczająco a warzywa korzenne są odpowiednio miękkie, możesz całość przetrzeć przez sito, wyjmując najpierw lubczyk i liście laurowe lub zmiksować na gładko. Następnie gotową masę dopraw czosnkiem, cytryną, solą oraz ksylitolem do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W