Panna cotta
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery wegańskie
Składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego, schłodzonego wcześniej przez dobę w lodówce
- 100 ml kawy
- 4 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
- ½ laski wanilii
- ¾ łyżeczki agaru
- szczypta soli
Sos:
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki whisky
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- ½ gwiazdki anyżu
- ½ laski cynamonu
- 4 goździki
- 4 ziarna kolendry
- 4 łyżki mocnej kawy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schłodzone puszki z mlekiem otworzyć i przy pomocy łyżki delikatnie wyjąć twardy, kokosowy tłuszcz z góry, nie nabierając wody, która się pod nim zbiera. Z laski wanilii wyjąć ziarna, łupiny nie wyrzucać.
Następnie tłuszcz przełożyć do rondelka razem z kawą, cukrem, laską wanilii, agarem oraz szczyptą soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, delikatnie mieszając.
Kokosowy płyn przelać do czterech pucharków lub filiżanek, odstawić na godzinę na blat, a następnie na 3 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować sos.
Na patelni rozpuścić brązowy cukier, następnie wlać whisky, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Gotować przez 2 - 4 minuty do czasu, aż alkohol nie odparuje, a wtedy wlać kawę, gotować ostatnie 30 sekund i zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia.
Schłodzoną pana cottę wyjąć z foremek, polać odrobiną sosu i podawać.
Następnie tłuszcz przełożyć do rondelka razem z kawą, cukrem, laską wanilii, agarem oraz szczyptą soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, delikatnie mieszając.
Kokosowy płyn przelać do czterech pucharków lub filiżanek, odstawić na godzinę na blat, a następnie na 3 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować sos.
Na patelni rozpuścić brązowy cukier, następnie wlać whisky, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Gotować przez 2 - 4 minuty do czasu, aż alkohol nie odparuje, a wtedy wlać kawę, gotować ostatnie 30 sekund i zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia.
Schłodzoną pana cottę wyjąć z foremek, polać odrobiną sosu i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W