Tatar z tuńczyka podany z bekonowymi chipsami plus tatar z łososia z karmelizowaną figą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 25 dag surowego tuńczyka
- kilka plastrów wędzonego boczku (parzonego)
- łyżka sosu sojowego
- pieprz świeżo mielony
- łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 25 dag surowego łososia
- łyżeczka posiekanej drobno kolendry
- szczypta posiekanej chili
- sól
- łyżeczka sosu rybnego
- 4 świeże figi
- 2 łyżki brązowego cukru
- 100 ml wody
- kilka bardzo drobno porwanych listków sałaty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tuńczyka drobno posiekaj, dodaj pieprz i sos sojowy oraz cebulę – odstaw na kilka minut. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i plastry boczku. Przykryj drugim papierem i przyciśnij czymś od góry. Piecz w 200 stopniach około 15 min aż powstaną chrupiące chipsy. Łososia posiekaj jak tuńczyka i dopraw kolendrą, chili, sosem rybnym i solą – odstaw. Na patelnię wylej wodę i dodaj cukier, redukuj aż powstanie piana i dodaj pokrojone w ćwiartki figi. Na talerzu za pomocą 2 łyżek zrób łezki. Jedną z tuńczyka i jedną z łososia. W tuńczyka wbij chipsy, a w łososia 4 ćwiartki fig, udekoruj liśćmi sałaty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W