Przegrzebki z grilla z dressingiem kolendrowo-cytrynowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ainsley rusza w plener (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- świeże przegrzebki
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- oliwa do posmarowania przegrzebków plus 4 łyżki do polania
- garść świeżej kolendry
- kilka ząbków czosnku
- sok z jednej cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsunąć nóż pod krawędź muszli, podważyć i rozchylić. Wsunąć nóż między muszlę, a przegrzebka i przesunąć od spodu, wyjąć mięso z muszli. Ostrym nożem obciąć wszelkie żyłki dookoła, opłukać. Muszle wyszorować z obu stron. Oczyszczone przegrzebki posypać solą i kilkoma drobinami grubo zmielonego pieprzu, skropić oliwą. Ułożyć na ruszcie (grill powinien być gorący: węgle należy rozpalić 40 minut wcześniej, tak, aby nie paliły się żywym płomieniem, a jedynie lśniły czerwonawą poświatą). Piec kilka minut z każdej strony (nie za długo, bo będą jak guma), następnie ułożyć w muszlach i polać oliwą oraz dressingiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Owoce morza
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W