Waniliowy łosoś z sosem śliwkowym - danie w 15 minut
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby
Składniki:
- filet z łososia 150 g
- 150 ml mleka (3,2 %)
- 1 laska wanilii
- 100 g masła
- 2 śliwki węgierki
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól morska
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Laskę wanilii przekrawamy w poprzek i wydobywamy gniazda nasienne. Dodajemy do podgrzanego mleka z masłem, solą i pieprzem. Do woreczka foliowego wkładamy delikatnie łososia bez skóry, lekko osolonego. Do woreczka dolewamy niewielką ilość mleka i całość zamykamy w vacuum, następnie gotujemy w wodzie o temperaturze 65 stopni. Śliwki kroimy w księżyce i obsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Wcześniej rozpuszczamy łyżkę cukru trzcinowego. Po 5 minutach dolewamy wino. Całość doprawiamy na samym końcu odrobiną soli i pieprzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W