Waniliowy łosoś z sosem śliwkowym - danie w 15 minut

Waniliowy łosoś z sosem śliwkowym - danie w 15 minut
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • filet z łososia 150 g
  • 150 ml mleka (3,2 %)
  • 1 laska wanilii
  • 100 g masła
  • 2 śliwki węgierki
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól morska
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Laskę wanilii przekrawamy w poprzek i wydobywamy gniazda nasienne. Dodajemy do podgrzanego mleka z masłem, solą i pieprzem. Do woreczka foliowego wkładamy delikatnie łososia bez skóry, lekko osolonego. Do woreczka dolewamy niewielką ilość mleka i całość zamykamy w vacuum, następnie gotujemy w wodzie o temperaturze 65 stopni. Śliwki kroimy w księżyce i obsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Wcześniej rozpuszczamy łyżkę cukru trzcinowego. Po 5 minutach dolewamy wino. Całość doprawiamy na samym końcu odrobiną soli i pieprzu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA