Sałata z dynią i ricottą

Sałata z dynią i ricottą
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ¼ szklanki pancetty albo zwykłego boczku
  • pokrojonego w kostkę
  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli (np. szalotki)
  • 1½ szklanki pokrojonego w małą kostkę miąższu dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • zmiażdżony
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej szałwii
  • ¼ białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • ½ szklanki wody
  • 4 szklanki umytych liści szpinaku
  • 2/3 szklanki ricotty
  • oliwa
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dużej patelni, na średnim ogniu, podsmaż boczek, aż będzie chrupiący, a następnie osusz go na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni, zostawiając ok. 1 łyżki. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli i zmięknie (ale się nie zrumieni) i włóż na patelnię pokrojoną dynię. Dodaj czosnek, szałwię, wlej wino, ocet winny i wodę i gotuj 5-7 minut, aż dynia zmięknie. Dopraw do smaku. Ułóż umyty szpinak w głębokim półmisku, na wierzch nałóż kawałki dyni i posyp ricottą. Pokrop sałatę oliwą i oprósz solą i pieprzem. Natychmiast podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA