Sałata z dynią i ricottą
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ¼ szklanki pancetty albo zwykłego boczku
- pokrojonego w kostkę
- ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli (np. szalotki)
- 1½ szklanki pokrojonego w małą kostkę miąższu dyni
- 1 ząbek czosnku
- zmiażdżony
- 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej szałwii
- ¼ białego wytrawnego wina
- 2 łyżki białego octu winnego
- ½ szklanki wody
- 4 szklanki umytych liści szpinaku
- 2/3 szklanki ricotty
- oliwa
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużej patelni, na średnim ogniu, podsmaż boczek, aż będzie chrupiący, a następnie osusz go na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni, zostawiając ok. 1 łyżki. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli i zmięknie (ale się nie zrumieni) i włóż na patelnię pokrojoną dynię. Dodaj czosnek, szałwię, wlej wino, ocet winny i wodę i gotuj 5-7 minut, aż dynia zmięknie. Dopraw do smaku. Ułóż umyty szpinak w głębokim półmisku, na wierzch nałóż kawałki dyni i posyp ricottą. Pokrop sałatę oliwą i oprósz solą i pieprzem. Natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W