Tarta pistacjowa z konfiturą malinową
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 4)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 110 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Konfitura malinowa z nutą róży:
- 300 g malin + 200 g malin
- ¾ łyżeczki agaru
- 80 g konfitury różanej
- odrobina soku z cytryny
Krem pistacjowy:
- 4 żółtka
- 30 g cukru
- 300 g śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 100 g pasty pistacjowej
- ½ łyżeczki soli
- 6 g żelatyny +15 g wody do zalania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche, oprócz żółtka i wody, przesiekaj nożem lub wymieszaj przystawką mieszająca w mikserze. Jak powstanie „piasek”, dodaj wodę i żółtko. Zagnięć ciasto, wyłóż formę, wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wypiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-17 minut. Wystudź na blacie w temperaturze pokojowej.
Przygotuj konfiturę. 300 g malin zagotuj. Zblenduj. Dodaj agar, konfiturę różaną, sok z cytryny i całość gotuj 2 minuty. Ściągnij z ognia. Jak masa się, przestudzi dodaj świeże maliny. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Włóż do lodówki.
Przygotuj krem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Śmietankę zagotuj. Dolewaj do żółtek powolnym strumieniem śmietankę, cały czas mieszając. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj. cały czas mieszając. Musi powstać gęsty krem angielski.
Kremem zalej posiekaną białą czekoladę i pastę pistacjową. Dodaj namoczoną żelatynę. Całość zblenduj i wylej na stężałą masę malinową. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Udekoruj wedle uznania.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź