Odsmażana fasola

Odsmażana fasola
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 500 g suchej czarnej fasoli lub fasoli pinto (nakrapianej)
  • 1,2 litra wody
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • posiekana
  • 250 g wędzonego boczku
  • drobno pokrojonego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namoczyć fasolę na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia odcedzić fasolę, zalać 1,2 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Odcedzić, zostawiając płyn z gotowania.Na dużej patelni rozgrzać olwię z masłem, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dołożyć boczek, podrumienić. Zmiksować fasolę na gładka masę, w razie potrzeby dolewając trochę płynu z gotowania. Wyłożyć na patelnię, wymieszać z cebulą i boczkiem, podsmażać przez 5 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA