Papryki nadziewane ziemniakami z kapustą i grzybami

papryki nadziewane ziemniakami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Jesienne ATELIER SMAKU (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

  • 8 różnokolorowych papryk
  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag kapusty kiszonej
  • 2 dag suszonych podgrzybków
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju i łyżeczka majeranku do posmarowania papryk

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy na parze. Podgrzybki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, aby zmiękły i odstawiany na bok pod przykryciem. Wycinamy gniazda nasienne z papryk w taki sposób, by ich nie uszkodzić. Pokrojoną kapustę kiszoną smażymy na oleju z przyprawami i pokrojonymi podgrzybkami wraz z wodą z namaczania. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem, mieszamy i dodajemy do kapusty z grzybami. Solimy, dodajemy sos sojowy i ponownie mieszamy. Papryki smarujemy olejem wymieszanym z majerankiem i wypełniamy ziemniaczaną masą. Pieczemy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż papryki się zarumienią. Podajemy polane wytrawnym sosem z aroni, jabłek i limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA