Jajka w sosie winnym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- butelka (750 ml) wytrawnego czerwonego wina
- 2 miarki bulionu wołowego
- 4 – 8 jajek
- drobno pokrojona cebula
- drobno pokrojona marchew
- pokrojona nać selera
- rozgnieciony ząbek czosnku
- liść laurowy
- łodyżka tymianku
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Doprowadzić wino z bulionem w patelni do lekkiego wrzenia. Delikatnie rozbić jajka i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne, ok. 2 – 3 min. Wyłożyć jajka na talerz.
Usunąć resztki białka i przywrócić bulion do wrzenia. Dodać cebulę, marchew, seler, czosnek, liść laurowy i tymianek. Gotować na małym gazie do odparowania połowy płynu, ok. 20 min. W tym czasie roztopić na patelni łyżkę masła i obsmażyć pieczarki przez ok. 3 min. Wyjąć. Dodać drugą łyżkę masła i zrumienić na nim boczek. Wyłożyć skwarki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. W pozostałym tłuszczu przez ok. 10 min usmażyć cebulę, aż stanie się chrupka i złocista. Odlać nadmiar tłuszczu i włożyć z powrotem skwarki i grzyby. Kiedy sos odparuje, zagnieść mąkę z masłem. Wmieszać po kawałku do sosu, aż ten zacznie oblepiać łyżkę. Zagotować i sprawdzić smak. Delikatnie włożyć do sosu jajka w koszulkach, żeby je podgrzać. Podawać w szerokiej, płytkiej misce z przybraniem i sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Usunąć resztki białka i przywrócić bulion do wrzenia. Dodać cebulę, marchew, seler, czosnek, liść laurowy i tymianek. Gotować na małym gazie do odparowania połowy płynu, ok. 20 min. W tym czasie roztopić na patelni łyżkę masła i obsmażyć pieczarki przez ok. 3 min. Wyjąć. Dodać drugą łyżkę masła i zrumienić na nim boczek. Wyłożyć skwarki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. W pozostałym tłuszczu przez ok. 10 min usmażyć cebulę, aż stanie się chrupka i złocista. Odlać nadmiar tłuszczu i włożyć z powrotem skwarki i grzyby. Kiedy sos odparuje, zagnieść mąkę z masłem. Wmieszać po kawałku do sosu, aż ten zacznie oblepiać łyżkę. Zagotować i sprawdzić smak. Delikatnie włożyć do sosu jajka w koszulkach, żeby je podgrzać. Podawać w szerokiej, płytkiej misce z przybraniem i sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W