Tacos z dorszem i łososiem w tempurze z salsą
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- Tortille
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- letnia woda ugotowana
- Tempura:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli
- woda gazowana lodowata
- 150 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
- 150 g świeżego dorsza pokrojonego w kostkę
- Salsa:
- ¼ świeżego ananasa pokrojonego w kosteczkę
- ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki jalapeño
- ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta soli
- Sałata:
- kilka liści jarmużu bez łodygi, pokrojonych w cienkie paski
- ¼ białej kapusty pokrojonej w cienkie paski
- ½ brokułu pokrojonego na dwie połówki
- 1 cebula dymka
- 1 natka pietruszki drobno posiekana
- 1 łyżka pestek z dyni prażonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie warzywa do sałaty w misce. Polej oliwą z oliwek, dodaj sok z cytryny i dopraw solą do smaku.
Przygotuj salsę, łącząc wszystkie składniki ze sobą, odstaw.
Przygotuj tempurę. Wymieszaj wszystkie składniki do ciasta. Rozgrzej olej ryżowy do 175 stopni C. Pokrojone w kostkę ryby namocz w cieście, a następnie podsmaż w oleju, aż ciasto się zrobi złociste (10-20 sekund). Wyciągnij ryby z oleju i odsącz na papierze.
Aby przygotować ciasto do tortilli wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Odstaw na 30 min.
Po tym czasie podziel ciasto na małe porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Podsmaż każdy placek na suchej patelni z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Połóż jeszcze ciepłą tortillę na talerz, układaj na nią warstwami: sałatkę, chrupkie ryby w temperze, a na wierzch salsę. Zawiń delikatnie i gotowe.
Przygotuj salsę, łącząc wszystkie składniki ze sobą, odstaw.
Przygotuj tempurę. Wymieszaj wszystkie składniki do ciasta. Rozgrzej olej ryżowy do 175 stopni C. Pokrojone w kostkę ryby namocz w cieście, a następnie podsmaż w oleju, aż ciasto się zrobi złociste (10-20 sekund). Wyciągnij ryby z oleju i odsącz na papierze.
Aby przygotować ciasto do tortilli wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Odstaw na 30 min.
Po tym czasie podziel ciasto na małe porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Podsmaż każdy placek na suchej patelni z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Połóż jeszcze ciepłą tortillę na talerz, układaj na nią warstwami: sałatkę, chrupkie ryby w temperze, a na wierzch salsę. Zawiń delikatnie i gotowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W