Szaszłyki z łososia z nasionami kopru włoskiego i z sosem maślanym
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni Łosoś i koper (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200g filetów z łososia
- nasiona kopru włoskiego
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Sos:
- 200 g masła
- 2 żółtka w temperaturze pokojowej
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka musztardy dijon
- ewentualnie posiekany koperek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filet z łososia pokroić w sporą kostkę i nadziać na szpadki. Nasiona kopru, pieprz i sól utłuc w moździerzu, posypać przyprawą rybę. Smażyć na rozgrzanej oliwie obracając, by cała ryba się zrumieniła.
Masło roztopić w garnku. Zmiksować mikserem żółtka z sokiem z cytryny i musztardą i powoli wlewać ciepłe masło. Sos będzie stawał się kremowy jak majonez. Można go doprawić posiekanym koperkiem, utartym świeżo chrzanem, szczypiorkiem itp. Kiedy masło stygnie sos tężeje, aby utrzymać go płynnym należy go trzymać w ciepłej kąpieli wodnej. Usmażonego łososia podawać na ciepłym sosie.
Masło roztopić w garnku. Zmiksować mikserem żółtka z sokiem z cytryny i musztardą i powoli wlewać ciepłe masło. Sos będzie stawał się kremowy jak majonez. Można go doprawić posiekanym koperkiem, utartym świeżo chrzanem, szczypiorkiem itp. Kiedy masło stygnie sos tężeje, aby utrzymać go płynnym należy go trzymać w ciepłej kąpieli wodnej. Usmażonego łososia podawać na ciepłym sosie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W