Tapas z wędzoną rybą i rokitnikiem

Tapas z wędzoną rybą i rokitnikiem
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia, sielawy lub okonia (surowych lub gotowych wędzonych)
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g ugotowanych niewielkich ziemniaków
  • chrupkie pieczywo
Rumiane masło z rokitnikiem
  • 100 g masła
  • 100 ml owoców rokitnika
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 50 ml posiekanego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety natrzeć z obu stron solą (zostawiając skórę). Odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Strzepnąć sól i umieścić rybę w wędzarce w gorącym dymie na 20 minut. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia i zdjąć skórę. Masło wstawić w rondelku na średni ogień i podgrzewać, aż nabierze złotawego koloru. Dodać rokitnik, wymieszać, by lekko pozgniatać owoce. Zdjąć z ognia, dodać cebulę i szczypiorek.
Podawać płatki ryby polane rumianym masłem z rokitnikiem na chrupkim pieczywie, z plasterkami gotowanych ziemniaków i kwaśną gęstą śmietaną,

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA