Tapas z wędzoną rybą i rokitnikiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 10)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 400 g filetów z łososia, sielawy lub okonia (surowych lub gotowych wędzonych)
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 200 g ugotowanych niewielkich ziemniaków
- chrupkie pieczywo
Rumiane masło z rokitnikiem
- 100 g masła
- 100 ml owoców rokitnika
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 50 ml posiekanego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety natrzeć z obu stron solą (zostawiając skórę). Odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Strzepnąć sól i umieścić rybę w wędzarce w gorącym dymie na 20 minut. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia i zdjąć skórę. Masło wstawić w rondelku na średni ogień i podgrzewać, aż nabierze złotawego koloru. Dodać rokitnik, wymieszać, by lekko pozgniatać owoce. Zdjąć z ognia, dodać cebulę i szczypiorek.
Podawać płatki ryby polane rumianym masłem z rokitnikiem na chrupkim pieczywie, z plasterkami gotowanych ziemniaków i kwaśną gęstą śmietaną,
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W