Łosoś solankowy z puree i musztardą porzeczkową

Łosoś solankowy z musztardą porzeczkową
Oceń przepis:
67 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy sól, mniej więcej na 1 litr wody 30 g soli. Dodajemy wszystkie zioła i przyprawy. Po kilku minutach gotowania zdejmujemy garnek z palnika i umieszczamy łososia w wodzie na około 6-8 minut.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z jabłkiem do miękkości. Odcedzamy, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków i łączymy z masłem i śmietaną do lekkiej konsystencji. Raz jeszcze doprawiamy delikatnie solą, jak zajdzie potrzeba.
Na miodzie karmelizujemy porzeczkę, miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Mus łączymy z musztardą.
Łososia podajemy na puree z jabłka i ziemniaków, obok podajemy musztardę porzeczkową i danie dekorujemy owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA