Łosoś solankowy z puree i musztardą porzeczkową
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 300 g fileta łososia
- sól
- bazylia, lubczyk, koperek
- ziele angielskie, liść laurowy,
- Puree:
- 8 ziemniaków
- 1 jabłko antonówka
- 2 łyżki śmietany 30 %
- 1 łyżka masła
- sól
- Musztarda porzeczkowa:
- 200 g czarnej porzeczki – świeżej lub mrożonej
- 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy sól, mniej więcej na 1 litr wody 30 g soli. Dodajemy wszystkie zioła i przyprawy. Po kilku minutach gotowania zdejmujemy garnek z palnika i umieszczamy łososia w wodzie na około 6-8 minut.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z jabłkiem do miękkości. Odcedzamy, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków i łączymy z masłem i śmietaną do lekkiej konsystencji. Raz jeszcze doprawiamy delikatnie solą, jak zajdzie potrzeba.
Na miodzie karmelizujemy porzeczkę, miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Mus łączymy z musztardą.
Łososia podajemy na puree z jabłka i ziemniaków, obok podajemy musztardę porzeczkową i danie dekorujemy owocami.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z jabłkiem do miękkości. Odcedzamy, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków i łączymy z masłem i śmietaną do lekkiej konsystencji. Raz jeszcze doprawiamy delikatnie solą, jak zajdzie potrzeba.
Na miodzie karmelizujemy porzeczkę, miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Mus łączymy z musztardą.
Łososia podajemy na puree z jabłka i ziemniaków, obok podajemy musztardę porzeczkową i danie dekorujemy owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W