Makrela pieczona z winogronami, cebulą i octem balsamicznym
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 makrela świeża patroszona, z głową
- 1 duża cebula czerwona
- 300 g winogron bezpestkowych białych
- łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 świeże liście laurowe
Chlebek serowy:
- 1 jajko
- 2 łyżki tapioki
- 2 łyżki startego sera koziego wędzonego
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania dodatków do makreli. Cebulę czerwoną pokrój w średnią kostkę. Osól lekko. Wrzuć do miski. Winogrona przekrój na połówki. Dodaj do cebuli. Zmiel na to biały pieprz. Dodaj świeże liście laurowe. Oblej wszystko octem balsamicznym. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
Makrelę dobrze opłucz i wysusz.. Wyfiletuj makrelę tak, by uzyskać dwa płaty. Ości usuń wycinając je wzdłuż grzbietu. Osól i popieprz makrelę. Dodaj do miski i wymieszaj razem z owocami i warzywami. Wyłóż wszystko w naczyniu do zapiekania i podlej białym winem. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 15 minut.
W misce wymieszaj ze sobą jajko kurze, tapiokę, tarty kozi ser i sól. Smaż z obu stron na wolnym ogniu na lekko posmarowanej masłem patelni do jajek. Upieczoną makrelę podaj na chlebku z ułożoną na nim rukolą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź