Pstrąg z pieca z ziołami z czosnkową ciabattą

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- pstrąg
- pęczek pietruszki
- cytryna
- pomarańcza
- fenkuł
- chlust białego wina
- sól
- pieprz gruboziarnisty, świeżo młotkowany
- bagietka pełnoziarnista
- 2 łyżki masła
- łyżka pasty miso
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pstrąga myjemy i osuszamy. Z obu stron oraz od węwnątrz doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę i pomarańczę kroję w plastry (pomarańczę ewentualnie jeszcze na pół). Fenkuł oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
Wewnątrz ryby naprzemiennie układamy pomarańczę oraz cytrynę. Na nich kładziemy cały pęczek pietruszki i zamykamy. Obok ryby układamy fenkul, a na górze jeszcze 2-3 plastry cytrusów. Całość zawijamy w papiloty i pieczemy 17-20 minut (w zależności od wielkości) w 190 stopniach C.
W miseczce mieszamy masło, pastę miso, miód i zgnieciony ząbek czosnku. Bagietkę kroimy na pół i obficie smarujemy masłem. Na ostatnie 3 minuty układamy ją obok ryby w piekarniku. Podajemy od razu po wyciągnięciu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź