Pstrąg z pieca z ziołami z czosnkową ciabattą

Pstrąg z pieca z ziołami z czosnkową ciabattą
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • pstrąg
  • pęczek pietruszki
  • cytryna
  • pomarańcza
  • fenkuł
  • chlust białego wina
  • sól
  • pieprz gruboziarnisty, świeżo młotkowany
  • bagietka pełnoziarnista
  • 2 łyżki masła
  • łyżka pasty miso
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pstrąga myjemy i osuszamy. Z obu stron oraz od węwnątrz doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę i pomarańczę kroję w plastry (pomarańczę ewentualnie jeszcze na pół). Fenkuł oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.

Wewnątrz ryby naprzemiennie układamy pomarańczę oraz cytrynę. Na nich kładziemy cały pęczek pietruszki i zamykamy. Obok ryby układamy fenkul, a na górze jeszcze 2-3 plastry cytrusów. Całość zawijamy w papiloty i pieczemy 17-20 minut (w zależności od wielkości) w 190 stopniach C.

W miseczce mieszamy masło, pastę miso, miód i zgnieciony ząbek czosnku. Bagietkę kroimy na pół i obficie smarujemy masłem. Na ostatnie 3 minuty układamy ją obok ryby w piekarniku. Podajemy od razu po wyciągnięciu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA