Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 500 g świeżych sardynek (umytych, wypatroszonych, filetowanych)
- 1 cytryna
- 1 papryczka chili
- 1 cebula dymka
- 500 g młodych ziemniaków
- 100 g różnych oliwek (np. zielone i czarne)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz – do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sardynki ułóż na talerzu, następnie dodaj posiekaną papryczkę chili oraz cebulę dymkę pokrojoną w półtalarki.
Sardynki dopraw do smaku solą, pieprzem skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na 20 minut.
Ziemniaki ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie i odcedź.
Następnie przygotuj pastę z oliwek: w moździerzu ucieraj posiekany czosnek z odrobiną soli, dodaj posiekane oliwki oraz kapary. Całość ucieraj, aby połączyć wszystkie składniki, i dopraw na koniec solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Gotową pastę połącz z ugotowanymi ziemniakami, startą skórką z cytryny, posiekanym rozmarynem i delikatnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki.
Wcześniej przygotowane ceviche wyjmij z lodówki i podawaj wraz z ziemniakami w paście.
Smacznego!
Sardynki dopraw do smaku solą, pieprzem skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na 20 minut.
Ziemniaki ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie i odcedź.
Następnie przygotuj pastę z oliwek: w moździerzu ucieraj posiekany czosnek z odrobiną soli, dodaj posiekane oliwki oraz kapary. Całość ucieraj, aby połączyć wszystkie składniki, i dopraw na koniec solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Gotową pastę połącz z ugotowanymi ziemniakami, startą skórką z cytryny, posiekanym rozmarynem i delikatnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki.
Wcześniej przygotowane ceviche wyjmij z lodówki i podawaj wraz z ziemniakami w paście.
Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia bałkańska
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W