Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- kawałek węgierskiego salami
- 1 cebula czerwona
- 6 jajek
- 1 pęczek botwinki
- kilka listków świeżego estragonu
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- 2 kromki chleba
- masło
Salsa:
- 2 papryczki zielone
- 2 papryczki czerwone
- pół łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni grillowej zrumień kromki chleba z obu stron, odstaw.
Umyj liście botwinki. Ułóż je warstwowo jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w paseczki o grubości ok 0,5 cm. Odstaw.
Salsa: na zwykłej patelni podpraż nasiona kolendry i kuminu. Przełóż je do miseczki.
Papryczki zielone i czerwone upraż w całości na suchej patelni z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przełóż na deskę i pokrój w cienkie paseczki.
Przełóż je do miski, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz sok z połowy cytryny. Dodaj oliwę z oliwek i dopraw całość solą. Wymieszaj i odstaw.
Cebulę pokrój na półtalarki. Salami pokrój w kosteczkę. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż salami przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, wymieszaj z salami i duś całość jeszcze kilka minut.
Wyłącz gaz pod patelnią, wbij wszystkie jajka i delikatnie wymieszaj je z salami i cebulą. Posyp botwinką, estragonem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Grzanki posmaruj masłem.
Serwuj jajecznicę prosto z patelni. Podaj ją z grzankami i salsą paprykową.
Smacznego!
Umyj liście botwinki. Ułóż je warstwowo jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w paseczki o grubości ok 0,5 cm. Odstaw.
Salsa: na zwykłej patelni podpraż nasiona kolendry i kuminu. Przełóż je do miseczki.
Papryczki zielone i czerwone upraż w całości na suchej patelni z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przełóż na deskę i pokrój w cienkie paseczki.
Przełóż je do miski, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz sok z połowy cytryny. Dodaj oliwę z oliwek i dopraw całość solą. Wymieszaj i odstaw.
Cebulę pokrój na półtalarki. Salami pokrój w kosteczkę. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż salami przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, wymieszaj z salami i duś całość jeszcze kilka minut.
Wyłącz gaz pod patelnią, wbij wszystkie jajka i delikatnie wymieszaj je z salami i cebulą. Posyp botwinką, estragonem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Grzanki posmaruj masłem.
Serwuj jajecznicę prosto z patelni. Podaj ją z grzankami i salsą paprykową.
Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W