Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami

Jajecznica z salami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

Salsa:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni grillowej zrumień kromki chleba z obu stron, odstaw.
Umyj liście botwinki. Ułóż je warstwowo jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w paseczki o grubości ok 0,5 cm. Odstaw.

Salsa: na zwykłej patelni podpraż nasiona kolendry i kuminu. Przełóż je do miseczki.
Papryczki zielone i czerwone upraż w całości na suchej patelni z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przełóż na deskę i pokrój w cienkie paseczki.
Przełóż je do miski, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz sok z połowy cytryny. Dodaj oliwę z oliwek i dopraw całość solą. Wymieszaj i odstaw.
Cebulę pokrój na półtalarki. Salami pokrój w kosteczkę. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż salami przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, wymieszaj z salami i duś całość jeszcze kilka minut.
Wyłącz gaz pod patelnią, wbij wszystkie jajka i delikatnie wymieszaj je z salami i cebulą. Posyp botwinką, estragonem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Grzanki posmaruj masłem.
Serwuj jajecznicę prosto z patelni. Podaj ją z grzankami i salsą paprykową.
Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA